Jubileumeditie

Deze speciale editie van Zoute griotten verscheen op 21 juni 2013 via De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger, gesierd met een omslagillustratie van Irene Mulder en met in aanvulling op de geprezen liefdeskomedie vijf Verhalen van en over Evert (de held van de roman). 240 pagina’s, ISBN 9789461939395.

Flaptekst
‘Het leven is ingewikkeld, de liefde nog veel ingewikkelder. Dat ondervindt Evert als Jardina op zijn pad komt. Deze speciale jubileumeditie van de hilarische cultkomedie Zoute griotten bevat bovendien vijf uit de roman voortgevloeide bijzondere verhalen.’

Recensiequotes
‘Zijn stijl werd vergeleken met Gerard Reve en Ronald Giphart. Maar eigenlijk heeft De Jong nog het beste de kunst afgekeken bij Remco Campert.’ (7Days)

‘De auteur verstaat de kunst om slapstick aan ernst te koppelen. Het boek Zoute Griotten verscheen al in 2001 en toen vond ik het al een te gek boek en de speciale jubileumeditie van deze hilarische cultkomedie bevat bovendien vijf uit de roman voortgevloeide bijzondere verhalen die het geheel nog rijker maken.’

‘Deze roman is oorspronkelijk verschenen in 2001 en nu “afgestoft” opnieuw uitgegeven en aangevuld met een vijftal verhalen die als reactie op de roman werden geschreven. De roman, gesitueerd in het fictieve Buisdorp, handelt vooral over de pogingen van de hoofdfiguur, de redacteur van een jongerenpagina, om een bepaald meisje te versieren. Dat lukt en een heftige (seksuele) relatie ontstaat. Hoewel seks een grote rol speelt is die nergens afstotend beschreven en ook voor oudere tieners best geschikt. De auteur weet met een dosis humor situaties te beschrijven en de aandacht van de lezer vast te houden. Hier en daar wordt gerefereerd aan ‘de grote vier’ (Mulisch, Hermans, Reve en Wolkers) maar dit is aantrekkelijke lectuur zonder literaire pretenties. Veel nieuw werk wordt aangekondigd, misschien komt de in 2001 beloofde Buisdorp-cyclus er dan toch nog eens.’ (NBD Biblion)

Recensielinks
http://www.lezerstippenlezers.be/Default.aspx?AuteurID=6966
http://ansiel.cinebelblogs.be/archive/2013/07/08/zoute-griotten-speciaal-53351.html
De bespreking in 7Days (oorspronkelijk in de papieren editie opgenomen) is niet meer online te vinden, althans dat is niet gelukt.

Facebook
https://www.facebook.com/ZouteGriottenSpeciaal

© Copyright Martin de Jong, Den Haag. Alle rechten voorbehouden.

techniek: Maarten van der Peet