Schermutselboek

De vermakelijke verhalenbundel Aan de stok en andere schermutselingen verscheen op 17 maart 2020 via De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger, wederom heeft Irene Mulder haar enorme talent aangesproken ten behoefte van de vervaardiging van een treffende omslagillustratie.
280 pagina’s, ISBN 9789463864886

Flaptekst
‘Ik merkte dat ik dat wel leuk vond, vechten. Dat ik dat nooit eerder gedaan had.’
Aan de vooravond van zijn levensavond blikt de auteur zonder zichzelf of anderen te ontzien terug op de vele schermutselingen die hij decennialang het hoofd moest bieden dan wel meende te moeten veroorzaken. Dat begon met de ongebruikelijke wijze waarop hij de baarmoeder verliet en heeft bij het ter perse gaan nog geen einde genomen. Bitcoinblackmail. Burgerlijke baldadigheid. De marechaussee twee man sterk aan de deur. Met een deur van de trap vallen. Het verwijt krijgen geen hersens te hebben. Normale mensen zouden om minder in therapie gaan, Martin de Jong zet het geleden en teweeggebrachte leed om in 280 pagina’s lachrijk leesplezier.

Recensies
In deze bundel staan 50 ‘schermutselingen’ in de vorm van verhalen, gedichten, dagboekfragmenten. De onderwerpen zijn heel gevarieerd: klachten (‘Aan de stok’), buren, jeugdherinneringen, korte teksten uit facebookberichten (‘Bonusflodders’). De lengte van de hoofdstukken varieert van 57 pagina’s (dagboekfragmenten over een verhuizing van het Laakkwartier naar Loosduinen) tot negen woorden. Bibliotheken krijgen extra aandacht, in stukjes over recensies, bibliotheekbezoek en genreaanduidingen. Niet zo verwonderlijk want op het CV van de schrijver (1958) staat o.m. redacteur Bibliotheekblad en recensent. Dit boek vol schermutselingen is er niet een om achter elkaar uit te lezen. Af en toe ter hand nemen levert op dat de lezer meer toegankelijk is voor de manier waarop de auteur schrijft: met humor maar ook met sarcasme, spiegelend, ironisch, maar altijd met oog voor detail. De schrijver debuteerde in 2001 met ‘Zoute griotten’ en geeft sinds 2013 zijn boeken uit in eigen beheer. Omslag: herkenbare illustratiestijl door Irene Mulder van eerdere boeken van Martin de Jong. (NBD Biblion)

Martin de Jong kan over de gewone dingen van het leven schrijven alsof het allemaal niet zo gewoon is. In heldere taal en vrijwel altijd op opgewekte toon verhaalt hij over zijn belevenissen in zijn woning, wijk, stad of over ervaringen met instanties. Het boek heet niet voor niets Aan de stok! Martin de Jong verzamelt boeken, muziek en films als weinig anderen en mag daar graag over vertellen. Maar niet als recensent, gelukkig niet! Speciale aandacht krijgen openbare bibliotheken. Heerlijk om dagelijks 10,15 bladzijden te lezen. Doèn! ( Leo Willemse op Goodreads)

Martin de Jong heeft er al een heel schrijversleven op zitten met een indrukwekkend gevolg aan boeken. Toch verscheen maar een van zijn boeken, ‘Zoute griotten’ (2001), bij een grote literaire uitgeverij (Anthos). Door contact- en contractperikelen koos De Jong ervoor die professionele relatie niet voort te zetten en later werk in eigen beheer uit te geven. Maar aanvankelijk peinsde hij daar niet over: jarenlang schreef hij manuscripten, verhalen en andere teksten en benaderde tijdschriften, kranten en uitgevers om in hun fonds terecht te komen. Vol berusting breng de auteur in samenwerking met De nieuwe boekhandel, nu het ene na het andere boek in eigen beheer op de markt. De auteur maakte zijn lezers bekend met het fictieve dorp Buisdorp, waarin heel wat kolderieke figuren rondlopen die voor heel hilarische avonturen zorgen. Aan de vooravond van zijn levensavond blikt de auteur zonder zichzelf of anderen te ontzien terug op de vele schermutselingen, soms ijkpunten in zijn leven die hij decennialang het hoofd moest bieden dan wel meende te moeten veroorzaken. Dat startte al met de ongebruikelijke wijze waarop geboren werd en dat is blijven duren tot op heden. Martin De Jong is een meester in het schrijven van literaire slapstick en daarin laat hij zich in deze bundel volledig gaan. Als een rode draad slingert het thema prettig gestoorde agressie zich door het geheel, maar dat betekent niet dat het literair gehalte verwaarloosd is. Met haiku’s en koningsgedichten wordt ook daar flink aan gesleuteld. Aan de stok is een verhalenbundel die de gulle lach maar ook de stille verwondering bevordert.  (Lezers Tippen Lezers, André Oyen)

Wederom leuk!
Mooie bundel verhalen. Martin de Jong wederom zeer goed op dreef! Waar haalt die jongen het vandaan, zou mijn moeder gezegd hebben. Leestip! (Hannesz1956 Den Haag, op Bol.com, 4 sterren)

© Copyright Martin de Jong, Den Haag. Alle rechten voorbehouden.

techniek: Maarten van der Peet