Romkomboek

De roman Romkom verscheen op 25 september 2020 via De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger, met een romantisch omslag van Irene Mulder. 164 pagina’s, ISBN 9789403605128

Flaptekst
In deze schaterleuke zwarte romantische komedie raakt Uli hopeloos in de ban van Lorna terwijl zijn beste vriend Rien sinds de puberteit lijdt aan gevoelens voor Uli’s tweelingzus Usi. Een vlijmscherpe eigentijdse schelmenroman vol superieure slapstick waar de auteur het patent op heeft.

Recensies
Rien Tolf, de ik-figuur in deze ‘eigentijdse schelmenroman’, werkt bij een uitgeverij. Zijn beste vriend Uli bij een reclamebureau. De lezer wordt meegenomen door het leven van beide mannen met daarbij een rol voor Usi, de tweelingzus van Uli, en voor Lorna Molo. Rien is de Regelaar van Dingen en krijgt een relatie met Usi nadat Uli er een kreeg met Lorna. Als dat laatste stel bij hun huwelijk een gigantisch bedrag wint in de Geluksloterij, gaat de fantasie van de schrijver helemaal los. Het geheel speelt zich af in het fictieve Buisdorp. Een verhaal met veel humor, soms spiegelend en ironisch maar altijd met gewone gebeurtenissen die bijzonder worden. De roman heeft wat dunne lijnen naar eerdere boeken zoals personen, straatnamen en horecagelegenheden. De schrijver (1958) debuteerde in 2001 met ‘Zoute griotten’ en geeft sinds 2013 zijn boeken uit in eigen beheer. Omslag: herkenbare illustratiestijl van Irene Mulder die eerder coverillustraties maakte van Martin de Jongs’ boeken. (NBD Biblion)

Een romkom is een romantische komedie. Een boek met die titel moet dan ook wel over een romantische komedie gaan.
Deels wel, maar deels zit er ook een diepere grond in. Sinds zijn debuut in 2001 met Zoute Griotten, heeft Martin de Jong in een snel tempo talrijke boeken geschreven waarin het reilen en zeilen van het fictieve dorp Buisdorp en zijn inwoners centraal stond. Buisdorp mag dan een fictief dorp zijn, er gebeuren dingen die in elk dorp kunnen gebeuren. Zo werden we perfect op de hoogte gehouden over Radio Buisdorp, de viering van het 750-jarig bestaan van Buisdorp, een verkiezingsstrijd waarbij het Volksdemocratisch Landsbelang en de Partij van de Waarheid nek aan nek racen en Bewoonbaar Buisdorp kreeg te maken met een terroristische aanslag. Maar ook vinden er ook alle dagen ontmoetingen tussen mensen plaats die grote gevolgen hebben.
In deze zwarte romantische komedie raakt Uli hopeloos in de ban van Lorna terwijl zijn beste vriend Rien sinds de puberteit verheven en andere gevoelens heeft voor Uli’s tweelingzus Usi. De jongemannen bekennen via enige omwegen hun grote passie met stomende seks als resultaat. Liefde en geluk groeit en bloeit. Wanneer Uli ook nog het grote lot wint gaat het hun ook materieel voor de wind.
Maar waar geluk heerst kan ook tragedie elk moment roet in het eten gooien.
Martin de Jong schrijft heel gedreven en heel visueel een bijzonder verhaal over liefdes en vriendschappen die voor eeuwig bestemd lijken maar die in al hun glans ook broos en breekbaar zijn.
Heel gedreven weet de auteurs ook personages en feiten uit zijn vorige romans in Romkom te verwerken. Een ontroerend werk! (Lang zullen we lezen,  André Oyen)

Lachen en huilen
Martin de Jong bewijst met zijn Romkom dat hij echt een volwaardige romanschrijver is. Niet alleen schaterlachend heb ik dit boek gelezen, maar nu ook soms met tranen in mijn ogen. Ik vind Romkom 1 van de beste boeken van Martin de Jong. Het plot zit zo ingenieus in elkaar, dat ik tot op het laatst toe niet wist waar en hoe het verhaal zou eindigen. Het boek is kortom: Lachen und Weinen. Een aanrader!!! (Hannesz1956 Den Haag, op Bol.com, 5 sterren)

Ontzettend flauw
Een leerling uit mijn klas kwam met dit boekje aanzetten. De vrolijk getekende kaft trok mij aan, maar helaas… Na enkele pagina’s gelezen te hebben, heb ik het weer weggelegd. Flauwe, voorspelbare puberale humor. Maar er zullen vast wel liefhebbers voor zijn. (Klaslokaaltje Nijmegen, op Bol.com, 1 ster)

© Copyright Martin de Jong, Den Haag. Alle rechten voorbehouden.

techniek: Maarten van der Peet