Instap

De verhalenbundel Aan m’n zolen en andere aandoeningen verscheen op 14 januari 2018 via De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger, met uiteraard een omslag van Irene Mulder. 240 pagina’s, ISBN 9789463421263.

Flaptekst
Van de fiets gelanceerd draai ik op een hoogte van naar schatting drie meter tweemaal om mijn as waarna ik via twee achterwaartse salto’s voorbeeldig op mijn voeten land, pal naast een invalidenkar die door een mank lopende man wordt voortgeduwd.

Vroeger was alles beter, tegenwoordig mag je blij zijn als je het wordt. De auteur behandelt zonder verdoving oude en nieuwe kwalen en koortsen. (En als hij eens een zeldzaam moment van gezondheid beleeft treft hem tegenspoed in de vorm renovaties van zijn huis die horror zijn of verdwaalt hij op de snelweg. Zelfs droomt hij dat hij moet koken.) Hoe zwaarder hij het te verduren heeft, hoe harder de lezer kan lachen.’

Recensiequotes
‘Dankzij de bijzonder knappe omslagillustraties van Irene Mulder en de vlotte pen van Martin de Jong levert elk werk opnieuw een bijdrage tot een knappe serie waarin een of meerdere personages uit de fictieve dorpsgemeenschap actief is of zijn.  (…) De auteur is een geboren verteller en hij weet van een banaal feit pure slapstick of een beklijvend verhaal te maken. In de flaptekst staat “Vroeger was alles beter, tegenwoordig mag je blij zijn als je het wordt. De auteur behandelt zonder verdoving oude en nieuwe kwalen en koortsen. (En als hij eens een zeldzaam moment van gezondheid beleeft treft hem tegenspoed in de vorm van renovaties van zijn huis die horror zijn of verdwaalt hij op de snelweg. Zelfs droomt hij dat hij moet koken.) Hoe zwaarder hij het te verduren heeft, hoe harder de lezer kan lachen.” En dat is werkelijk zo. Het boek is één groot festijn van verhalen, columns en Facebookflodders die met een flinke dosis literair vernuft en een gulle kwinkslag geserveerd worden.’ (Cinebelblogs)

‘De auteur werkt als journalist/redacteur, kan vlot vertellen en gebruikt onderkoelde humor om observaties uit zijn dagelijkse leven weer te geven. Afwisselend ad rem, komisch, soms ook wat flauw. Herkenbaar zijn de jeugdherinneringen uit de jaren zestig. Vergelijkbaar met zijn bundel “Aan de hand en andere aandoeningen”.’ (NBD Biblion)

Recensielinks
http://ansiel.cinebelblogs.be/archive/2018/03/30/aan-m-n-zolen-en-andere-ongemakken-martin-de-jong-56824.html#more

 © Copyright Martin de Jong, Den Haag. Alle rechten voorbehouden.

techniek: Maarten van der Peet