Spoorboekje

De verhalenbundel Ontsporingen verscheen op 20 augustus 2018 via
De Nieuw Boekhandel van Monique Burger, voorzien van een tekenend omslag van Irene Mulder. 172 pagina’s, ISBN 9789463678339.

Flaptekst
‘“Japie Heibel kon met zijn tong in zijn neus peuteren.”
Zelfs Martin de Jong, die als geen ander de Grondwet respecteert en nog nooit eenzijdig een internationaal verdrag heeft opgezegd, kan zoals hier hilarisch beschreven wordt op een minder goede dag door de politie worden aangehouden wegens een vermeende verkeersovertreding. Een politioneel misverstand dat makkelijk had kunnen ontsporen. De helden van de veertien vermakelijke verhalen die volgen krijgen daadwerkelijk met een ontsporing te maken. Enkelen van hen zijn overgeheveld uit eerder werk van de onopgemerkte auteur.’

Recensiequotes
‘Een boek van deze auteur lezen is voor mij altijd een verademing omwille van de ongedwongen stijl en de pretentieloze humor.’ (Lezers tippen lezers, André Oyen)

‘De auteur (1958) geeft zijn werk in eigen beheer uit en heeft al een heel oeuvre opgebouwd. Hij doet dat met zekere visie: hij gebruikt het terugkerende – fictieve – Buisdorp met zijn vaste personages om de hedendaagse samenleving met al haar beslommeringen een spiegel voor te houden.’ (NBD Biblion)

Weer een echte Martin de Jong. Zeer knap geschreven korte verhalen en stuk voor stuk hilarisch en dolkomisch. En toch ook weer zo herkenbaar! Ik ken geen auteur die mij meer heeft doen lachen de laatste 10 jaar dan Martin de Jong. (Hannesz1956 Den Haag, op Bol.com, 4 sterren)

‘Thema’s als politiek, sociale uitkeringen en pensioenleeftijd zijn terugkerend onderwerpen. Martin de Jong toont dat hij hier voldoende kennis over vergaard heeft en dat zorgt voor een sterke geloofwaardigheid. Ook het terugkerende gebruik van personages uit eerdere boeken creëert samenhang in de bundel, waardoor de verschillende elementen samenkomen tot één mooi geheel. De lezer waant zich als een inwoner van Buisdorp, een fictieve gemeente waarin Martin de Jong sinds 2013 personages tot leven wekt.’ (De Leesclub van Alles, Maren Vandenhende)

Recensielinks
http://www.lezerstippenlezers.be/Default.aspx?BoekID=42370
https://deleesclubvanalles.nl/book-review/ontsporingen-26-10/

© Copyright Martin de Jong, Den Haag. Alle rechten voorbehouden.

techniek: Maarten van der Peet