Hyperintertekstualiteit ESD

De roman biedt een herkennismaking met een aantal getrouwen: de adviseurs Karel Boraal en Herman Hengelaar deden hun werk (en beleefden hun valpartijen) ook in Berichten uit Buisdorp, Soep en Ontsporingen.

Jongerenwerker en politiek betrokkene Jos Griezing deed eerder mee in Berichten uit Buisdorp. Hij herinnert zich met betrekking tot de reorganisatie bij Busofa dat daarover een reeks artikelen in het Buisdorps Nieuwsblad had gestaan geschreven door Evert Huis, zoals beschreven staat in Soep. Evert heeft de hoofdrol in Zoute griotten speciaal en zijn Jardina domineert een hoofdstuk in Ontsporingen.

Burgemeester Onno Noten trad eerder op in Berichten uit Buisdorp en besloot alle afleveringen van Hot Talk die gewijd waren aan Buisdorp; de betreffende scripts zijn opgenomen in Radio Buisdorp.

Hoofdredacteur Barrelmeijer van het Buisdorps Nieuwsblad komt ook voor in Zoute griotten speciaal en Soep en was in Hot Talk eveneens een mannetje van de radio.

Het Afrikaanse medium professor Bomba vertoonde zijn voorspellende kunsten eerder in Tijd voor stampij en was bovendien een regelmatige Hot Talkgast. Dat was ook Arie Wietzen, wiens voorstelling in Zoute griotten speciaal bezocht werd door meneer Mortifa en Kokya en die daarenboven confereerde in Soep.

Wietzen wordt in Ontsporingen door Evert Huis geïnterviewd, in Soep portretteert Evert vader Balthazar, de bisschop van Buisdorp (die bovendien een geregelde Hot Talkgast was).

Wijnand Xavier Dommes de Gil had een rol in Berichten uit Buisdorp, net als in Soep en in De mooiste dag tot nu toe.

Guus Vierdepper van de LokaalBuis leidde in Berichten uit Buisdorp het verkiezingsdebat.

Jheronimus ‘Roon’ de la Fronde kon eerder tegengekomen worden in Ontsporingen.

De door Noten afgekeurde kunstenaar Barend Staal werd door hem afgekeurd vanwege Staals vervaardiging van een kunstwerk voor het 750-jarig bestaan van Buisdorp, zoals te lezen is in Berichten uit Buisdorp.

De schrijver Mark Tonneur (Literaire giller, Ontsporingen) komt zijdelings ter sprake als voormalig bewoner van de kamer boven café Den Olden Buys die als safe room benut wordt door Mick Donk. De kamer wordt ook bewoond in Literaire giller, Tijd voor stampij en Zoute griotten en kan op het gebied van decor dus wel een constante genoemd worden.

De kamer tegenover de safe room werd voorheen bewoond door meneer Mortifa (Zoute griotten speciaal) en hier in het kader van de beveiliging van Mick Donk door Lila Bretel, die regulier een kamer bewoont aan de Bauxietwerf, vermoedelijk is dat de kamer die Wieger Elderbroed daar in Tijd voor stampij bewoonde.

© Copyright Martin de Jong, Den Haag. Alle rechten voorbehouden.

 

techniek: Maarten van der Peet