Ditissemdan

De roman De mooiste dag tot nu toe kwam op 21 april 2014 in omloop via De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger, getooid met een omslagillustratie van Irene Mulder. 152 pagina’s, ISBN 9789462548251.
Het boek is beschikbaar via (online) boekhandel en bibliotheek en bovendien als gesproken boek opgenomen in de collectie van Bibliotheekservice Passend Lezen, zie: https://www.passendlezen.nl.

Flaptekst
De mooiste dag tot nu toe was de dag waarop mijn vader struikelde, zijn hoofd stootte en urenlang buiten westen was. Omdat zij van adel is en deftig moet doen leidt Liesanna een leven dat je niemand gunt (nou ja, bijna niemand). Lichtpunten in haar bestaan zijn de vele boeken die zij leest, haar zeer ondeftige vriendin Tirra, haar mogelijk uit de hemel gevallen grote liefde Timio en de muziek van het vriendenbandje The Purple Blood Cells. Als Liesanna achter haar vaders grote geheim komt (en het nog grotere geheim van haar moeder) wordt alles knetterder dan knetter. De mooiste dag tot nu toe is een onweerstaanbaar weergaloze schaterkomedie, speciaal geschreven voor onder anderen jongeren die rijp zijn en ouderen die nog niet ongeneeslijk rot zijn. Zet je schrap voor een enorme dosis Romantiek & Rokkenrol!’

Recensiequotes
‘Martin de Jong, die me al eerder literair wist te charmeren met Zoute griotten speciaal en Tijd voor stampij, heeft andermaal een parel van een boek afgeleverd.’ (Cinebelblogs)

‘De auteur weet met een ongelooflijke flair in de huid te kruipen van twee pubermeiden, die hij ook nog jaloersmakend goed met verve en persoonlijkheid gedurende het hele verhaal weet te sturen.’ (Lezers tippen lezers)

‘Dit boek bevat twee verhalen, die elkaar hoofdstuk na hoofdstuk afwisselen. Het ene verhaal is een wat voorspelbaar sciencefictionverhaal over een meisje dat plotseling alleen op de wereld blijkt te zijn. Het tweede, veel sterkere, verhaal gaat over ik-verteller Liesanna, die vertelt over haar mooiste dag tot nu toe: de dag dat haar vader geheugenverlies voorwendde om te kunnen ontsnappen uit het strakke keurslijf van zijn adellijke leven. (…) De verteltoon is levendig en eigentijds en doorspekt met humor en maffe gedachtekronkels (die niet altijd even geslaagd zijn). Hiermee geeft hij de hoofdpersoon een frisse, eigen stem.’ (NDB Biblion)

‘Soms lees je zó’n leuk boek dat je nauwelijks weet hoe je moet vertellen waarom het zo leuk is. Dit is zo’n boek. Ik kreeg het en las in één keer uit en ben het gelijk nog een keer gaan lezen, omdat het zo’n lekker gek en vrolijk verhaal is. (…) Het is knap dat Martin de Jong, als man zijnde, zich zo goed heeft weten in te leven in het wereldje van twee tienermeiden. Het is een van de leukste – Young Adult- boeken die ik de tot nu toe tijd gelezen heb. Meestal ben ik vrij kritisch over boeken voor oudere jongeren maar dit vind ik een Grote Aanrader (met hoofdletters).’ (Leestafel.info)

‘Martin de Jong schrijft met De mooiste dag tot nu toe opnieuw een knettergek verhaal vol komische avonturen dat zich afspeelt in het fictieve dorpje Buisdorp. (…) Martin de Jong heeft van Liesanna een erg spontane vertelster gemaakt die haar fantasie de vrije loop laat. Alles wat in haar opkomt, flapt ze eruit en tussen haakjes voegt ze nog – vaak ironische – opmerkingen toe. Ook is de tekst rijkelijk voorzien van woorden als ‘bralballen’, ‘broekhoesten’, ‘goochem’… wat de taal een jong en speels karakter geeft. (…) De mooiste dag tot nu toe is een vrolijk verhaal in een creatieve taal. De verhaallijn zwakt wat af naarmate het einde nadert, maar dat neemt niet weg dat dit een grappig boek is, goed voor enkele uurtjes pure ontspanning.’ (Bibliotheek.be)

Recensielinks
http://ansiel.cinebelblogs.be/archive/2014/05/18/de-mooiste-dag-tot-nu-toe-martin-de-jong-54091.html
http://www.lezerstippenlezers.be/Default.aspx?AuteurID=6966
http://www.leestafel.info/martin-de-jong
http://zoeken.bibliotheek.be/detail/Martin-De-Jong/De-mooiste-dag-tot-nu-toe/Boek/?itemid=|library/marc/vlacc|9117960

Forumdiscussie
http://leestafel.messageboard.nl/forum/viewtopic.php?f=7&t=10371

Facebook
https://www.facebook.com/pages/De-mooiste-dag-tot-nu-toe/532605236848586

© Copyright Martin de Jong, Den Haag. Alle rechten voorbehouden.

techniek: Maarten van der Peet