De novelle Livia verscheen op 25 oktober 2019 via De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger, zoals bij de vorige vijftien boeken het geval was vatte Irene Mulder feilloos de strekking van het verhaal in een omslagillustratie samen.
104 pagina’s, ISBN 9789463864879
Flaptekst
‘Ze was een rare maar als ik terugkeerde van een fietstocht verheugde ik me erop haar weer te zien en als ze voor een paar dagen naar haar kamer was om alleen te zijn miste ik haar.’
Rens, Marnix, Zeeger en Marjoke hebben met de tragisch levende Livia te maken gekregen. Maar hebben ze haar ook gekend? Daarover gaat het in deze novelle, waarin Frank Sinatra de muziek verzorgt.
Recensies
‘Mijn eerste boek van Martin de Jong is me buitengewoon goed bevallen. Martin schrijft levendig, empathisch, geestig en tegelijk serieus. Livia is een jonge vrouw die de levens van vier Buisdorpers-in het imaginaire Buisdorp spelen nog meer van de Jong zich af, in meer of minder mate heeft beïnvloed. Hoe, dat moeten jullie zelf maar lezen. Dan is er ook nog een kort stuk door Livia zelf geschreven. Het langste stuk komt van Zeeger, een man van 75 die terugkijkt op zijn omgang met Livia. Maar , en dat geeft hoe vreemd het ook klinkt, het boek nog meer waarde, hij vertelt ook over zijn voorliefde voor de beroemde zanger Frank Sinatra. (Bij mij ben je dan aan het goede adres want vooral de Capitol-albums van The Voice heb ik enorm hoog zitten.). Fascinerend is de bijdrage van een cabaretier die mij aan Youp van ’t hek doet denken,en waar de auteur blijkbaar een flinke hekel aan heeft. De man wiol doorbereken met een show getiteld The penis mightier than the sword., dat soort humor. De beste boeken lopen zelden goed af. Livia maakt daar geen uitzondering op. Ik ben meteen aan mijn tweede Martin de Jong begonnen!’ (Hebban)
‘In deze novelle staat Livia centraal, een tragische vrouw. Verscheidene personen die haar gekend hebben voor ze ontijdig sterft, doen hun verhaal over haar, maar hebben ze haar wel echt gekend? Rens, Marnix, Zeeger en Marjoke vertellen vanuit hun perspectief, deels hilarisch, deels serieus over haar. De productieve schrijver uit het fictieve Buisdorp – ‘Voor het schrijven van dit boek ontving de auteur geen werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds’ – noteert zoals in eerdere boeken ook nu overpeinzingen die in feite niets met de inhoud te maken hebben, met een speciale rol voor Frank Sinatra en zijn muziek. De beproefde formule werkt hier minder goed doordat in het boekje leut en slapstick de overhand niet hebben. De auteur schrijft aanstekelijk goed, waardoor je geregeld wel móet lachen, maar het ongemak blijft.’ (NBD Biblion)
‘Een geestend en schrijnend boek over de jonge vrouw Livia. Vijf personen vertellen over haar korte leven, dat zij zelf beëindigde in 1999, waaronder, het kortst, Livia zelf. Het langste relaas komt van de dan 75-jarige Zeeger. Naast het verhaal over Livia kom je als lezer ook alles te weten over Frank Sinatra en passeren heel wat mopperige – en humorvol opgeschreven – over De Tijd Waarin Wij Leven de revue. Een echte verrassing!’ (BoekPerWeek)
‘Sinds zijn debuut in 2001 met Zoute Griotten, heeft Martin de Jong in een snel tempo talrijke boeken geschreven waarin het reilen en zeilen van het fictieve dorp Buisdorp en zijn inwoners centraal stond. Zo werden we perfect op de hoogte gehouden over Radio Buisdorp, de viering van het 750-jarig bestaan van Buisdorp, een verkiezingsstrijd waarbij het Volksdemocratisch Landsbelang en de Partij van de Waarheid nek aan nek racen en Bewoonbaar Buisdorp kreeg te maken met een terroristische aanslag. Livia, het hoofdpersonage, uit het nieuwe werk van de auteur heeft ook wel iets met Buisdorp te maken maar centraal staat hier toch wel het thema: ‘ Houden van niettegenstaande…’ Het is een tragikomisch verhaal waarin een verteller aan het woord is die na zijn mislukte huwelijk, een kluizenaarsleven gaat leiden. Door dat hij het grote lot bij de loterij wint kan hij zijn job opzeggen . Hij blijft echter gewoon wonen waar hij woonde, verandert zijn manier van leven niet .Zijn eerste jaar als rijk heerschap bracht hij door met lezen, door in de tuin te werken, te gaan wandelen of fietsen, en verveelt zich geen moment. Financieel doet hij geen domme dingen. Hij besefte dat hij veel geld had, veel meer geld dan hij eigenlijk nodig had. Daarom besloot hij stiekem aan liefdadigheid te gaan doen. Hij bekommert zich om zich een jeugdliefde, die op haar vijfendertigste helemaal verslonst is en absoluut niet meer aantrekkelijk!. Na een reeks verbroken relaties had Livia besloten solo door het leven te gaan – zij plus iemand anders was nooit een geslaagde combinatie geweest. De verteller weet uit ondervinding dat je in je eentje een goed en gevuld leven kunt leiden, maar dan moeten er wel bezigheden en interesses zijn, en Livia leek geen van beide te hebben. Ze leefde van een uitkering en zat een groot deel van de dag op de bank naar de televisie te staren. De verteller neemt haar in huis, aanvankelijk zonder amoureuze bijbedoelingen, maar die komen er later wel niettegenstaande alles! Hij leert haar alles over Frank Sinatra kennen, zijn muziek, leven en films en langzaam maar zeker wordt ze on misbaar voor hem, maar Livia mag dan wat opgefleurd zijn, uiteindelijk loopt het toch mis. Dit korte verhaal omvat diverse mooie componenten, eerst en vooral de genegenheid tussen de man en de vrouw die mekaars tegenpolen zijn en dan is nog het leven en werk van Frank Sinatra. Ik vind het een heel mooi en ontroerend werk. Irene Mulder vertaalde andermaal feilloos de strekking van het verhaal in een prachtige omslagillustratie samen.’ (Lezers Tippen Lezers)
© Copyright Martin de Jong, Den Haag. Alle rechten voorbehouden.