Buisdorpboek


In Buisdorp
kwam op 22 mei 2022 via De Nieuwe Boekhandel in omloop. Doorgaans wordt aangeraden een boek niet op het omslag te beoordelen, als dat zoals hier door Irene Mulder vervaardigd is mag men dat ongezien doen. Zij het dat de angstaanjagende illustratie ietwat misleidend is omdat er niet op de vlucht geslagen hoeft te worden, hooguit dubbelgeslagen van het lachen.
166 pagina’s, ISBN 9789403658582

Flaptekst
Welkom (terug) in Buisdorp! Wat staat de lezer ditmaal te wachten? In zijn voorwoord houdt burgemeester Noten er ‘ernstig rekening mee dat de auteur, die bekendstaat als een begenadigd chroniqueur, zichzelf andermaal heeft weten te overtreffen.’ Uit diens nawoord bij de tweede druk: ‘Ik heb de commissie Correct opgedragen mij onafhankelijk te adviseren het boek uit de bibliotheek te weren en uit Buisdorpse boekhandels te laten verwijderen.’

Recensies
‘In 2001 debuteerde Martin de Jong met Zoute Griotten, een schitterend cultboek waarin hij het al dan niet fictieve dorp Buisdorp en zijn inwoners het leven liet zien. Intussen heeft de auteur al heel wat schrijfsels over Buisdorpers en andere wezens het boekenruim ingestuurd. Dankzij de bijzonder knappe omslagillustraties van Irene Mulder en de vlotte pen van Martin de Jong levert elk werk opnieuw een bijdrage tot een knappe serie waarin een of meerdere personages uit de Buisdorpse dorpsgemeenschap, die al haar 750-jarig bestaan gevierd heeft, acte de presence geven.
Martin de jong is een zeer productief schrijver. Met Zoute griotten speciaal uit 2013 kende hij een sterke comeback.
Tijd voor stampij 2013 De mooiste dag tot nu toe 2014 Literaire giller 2014 Sabbatical 2014 Duizend korte columns 2015 Berichten uit Buisdorp 2015 Radio Buisdorp 2015 Soep 2016 De mafste week tot nu toe 2016 Aan de hand en andere aandoeningen 2017 Schrijverijschrijverij 2017 Aan m’n zolen en andere ongemakken 2018 Ontsporingen 2018 Een soort ding 2019 Livia 2019 Aan de stok en andere schermutselingen 2020 Romkom 2020 Nina’s paranormale pa 2021
En nu met dit nieuwe boek In Buisdorp maken we via een serie verhalen kennis met een reeks bujsdorpse notabelen die al in eerder werk in bod kwamen In zijn voorwoord houdt burgemeester Noten er “ernstig rekening mee dat de auteur, die bekendstaat als een begenadigd chroniqueur, zichzelf andermaal heeft weten te overtreffen.” In het nawoord bij de tweede druk is de burgervader minder mild.: “Ik heb de commissie Correct opgedragen mij onafhankelijk te adviseren het boek uit de bibliotheek te weren en uit Buisdorpse boekhandels te laten verwijderen.”
Zo is er Guus Vierdepper, die alle Buisdorpse radio- en televisieprogramma’s presenteert en daarnaast als sportverslaggever actief sinds het leiden van een politiek debat in Berichten uit Buisdorp. Daarin kampte de politicus Roelof Klaroen met een ongemak aan een oog, waartegen hij de Wonderzalf van dokter Mentaal inzette.
Dokter Mentaal was een geregelde gast bij Hot Talk, in de verhalen wordt door Guus Vierdepper in een gesprek met hem op die optredens terugblikt.
Diverse artiesten die debuteerden in Hot Talk, zoals de zanger Buisdorpse Bennie en het trio de Buisdorpse Bongo Boys maken hun opwachting. Op de radio maakte men tevens kennis met vader Balthazar, de bisschop van Buisdorp, die ook optrad in Een soort ding.
Eveneens ontleend aan de radio-uitzendingen is het begin van het verhaal over de Buisdorpse Spreekwoorden Databank: de dialoog met burgemeester Noten was te leuk om in de vergetelheid te laten rusten.
Over de omstreden nachtclub De Rode Buis was te lezen in Berichten in Buisdorp en Romkom (2020), in de laatste roman kwam naast eigenaresse Dikke Door medewerkster Busty ter sprake.
In Buisdorp is andermaal een buitengewoon knap werk van veelschrijver Martin de jong!’ (Ansiel, André Oyen)

‘Humoristische columns over het fictieve dorp Buisdorp. Martin de Jong trekt alle registers open: van absurdisme tot ironie, satire, verbale slapstick en intelligent zeuren. Op nuchtere toon geschreven. Voor een brede tot literaire lezersgroep. Martin de Jong (Den Haag, 1958) debuteerde in 2001 met de roman ‘Zoute griotten’, publiceerde voorts onder meer essays over Remco Campert, Harry Mulisch, Gerard Reve en Marten Toonder, liep tussen de bedrijven door een zestal marathons en heeft momenteel twee katten.’ (NBD Biblion)

‘De laatste (tot nog toe) van Martin de Jong. Prachtige verhalen. Wat een spel met de taal, wat een fantasie en wat een humor. De Jong heeft weer een meesterwerk afgeleverd. Ik raad een ieder aan deze verhalenbundel aan te schaffen en te lezen!’ (Bol.com 5 sterren)

© Copyright Martin de Jong, Den Haag. Alle rechten voorbehouden.

techniek: Maarten van der Peet