De verhalenbundel Aan de hand en andere aandoeningen werd op 1 januari 2017 gepubliceerd via De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger, zoals een goede gewoonte geworden is voorzien van een omslagillustratie van de hand van Irene Mulder. 164 pagina’s, ISBN 9789463429184.
Flaptekst
‘De ziekte van Dupuytren, een fietsongeval waarbij op gruwelijke wijze een duimnagel loskomt en een heuse hersenbloeding: de auteur heeft het allemaal aan den lijve ondervonden. Achteraf kan hij erom lachen en de lezer dus ook. Onbedaarlijk zelfs. En het blijft niet bij lichamelijk ongemak. Onze held slaagt er bijna in op de Vlaamse snelweg te verongelukken, hij gaat de confrontatie aan met monteurs en helpdesks en belandt met merkwaardige gevolgen in supermarkten. Tevens wordt Harry Mulisch geattendeerd op de fouten in zijn romans en wordt er ontroerend stilgestaan bij dierbare mensen en dieren die op natuurlijke wijze of anderszins het leven lieten.
Na zich eerder als romancier en columnist te hebben gemanifesteerd toont Martin de Jong zich in deze bundel vooral een begenadigd schrijver van korte komische verhalen, een eeuwenoud genre dat lange tijd met vergetelheid bedreigd werd.’
Recensiequotes
‘De auteur is een geboren verteller maar vooral de manier waarop het allemaal verteld wordt heeft me doen schaterlachen en doen grienen. (…) Vooral de “Begrafenisconference” voor zijn moeder vond ik magistraal Ik kende de dame niet maar door dit verhaal grifte ze zich op mijn netvlies en speciaal voor haar luister ik nu naar Don’t fence me in van de one and only Ella Fitzgerald. Deze prachtige ode aan een moeder heb ik enkele keren herlezen. Het was werkelijk een dame om te koesteren en het verhaal is dat eveneens.’ (Cinebelblogs)
‘Deze bundel verhaalt van voor Martin de Jong (1958) typische ergernissen, zoals een zeldzaam gezondheidsprobleem (een raar bultje op de hand) en de wanhoop vanwege de weken die het concern KPN nodig heeft om de auteur een ADSL-aansluiting te bezorgen. Ontroerend zijn de begrafenistoespraken (De Jong wordt ouder) en origineel de stukken die handelen van “de mannen van Esther” (ex-minnaars), een creatieve, mooie jonge vrouw op wie de veel oudere auteur verliefd was en die zichzelf van het leven beroofde. Bijeenkomsten van mannen die dezelfde, inmiddels dode jonge vrouw hebben liefgehad, kwamen nog niet eerder voor in de Nederlandse literatuur. (…) De auteur gaat door met het uitgeven van zijn eigen boeken, maar lijkt hierdoor zijn verdiende plek in de lichtvoetige genres van onze literatuur (zoals bij Campert, Tellegen, Brusselmans) niet te vinden. (…) Prachtig, origineel.’ (NBD Biblion)
Recensielinks
http://ansiel.cinebelblogs.be/archive/2017/01/20/aan-de-hand-en-andere-aandoeningen-martin-de-jong-55885.html
© Copyright Martin de Jong, Den Haag. Alle rechten voorbehouden.