Hyperintertekstualiteit NPP

Hou je van Scrabble? Dan is hyperintertekstualiteit een woord om je tegenstander mee te verpletteren. Met al die lettergrepen klinkt het ingewikkeld maar dat is het niet. Hyper wil zeggen ‘heel erg’ en intertekstualiteit geeft min of meer aan dat de ene tekst met de andere te maken heeft. In dit geval gaat het om de verbanden van Nina’s paranormale pa met andere boeken (van dezelfde auteur, zoals dat heet).

Sommige verhalen, ‘De string’, ‘Nina’s paranormale pa’, ‘De koelkast’ en ‘De kris’, werden, in een iets andere versie, voorgelezen in uitzendingen van Hot Talk op Radio West die aan Buisdorp gewijd waren. Ze zijn te lezen in Radio Buisdorp.

Het Graaf Dorus V college komt ook voor in De mooiste dag tot nu toe.

De vader van Tamara, en haar vriend Viggo, hebben een kamer boven café Den Olden Buys. Dat komt vaker voor. Rien, Uli, Kaspar (en later Lorna) bewonen er in Romkom een kamer, net als in Zoute griotten (speciaal) Evert Huis, Aster Fleuriet, Toker Moltan en meneer Mortifa, en in Tijd voor stampij Simon Dibsen, in Literaire giller Mark Tonneur en in Een soort ding Mick Donk (voor wie er een safe room is ingericht). Carla Griezing (Berichten uit Buisdorp) verhuist vanwege relatieproblematiek naar een van de kamers, de eigenaar ervan is net als in Romkom cafébaas Dré. Ze wonen er natuurlijk niet tegelijkertijd, zoveel kamers zijn er niet en alles speelt zich niet tegelijkertijd af.

Over de schrijver Mark Tonneur is ook te lezen in Literaire giller, Sabbatical en Ontsporingen.

© Copyright Martin de Jong, Den Haag. Alle rechten voorbehouden.

techniek: Maarten van der Peet