Etalage


De roman Literaire giller kwam op 15 juli 2014 in roulatie via De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger, als gebruikelijk gesierd met een omslagillustratie van Irene Mulder. 152 pagina’s, ISBN 9789461937292.

Flaptekst
‘Als Mark Tonneur op zijn tweeëntwintigste verjaardag te horen krijgt dat gerenommeerde uitgeverij Paginade zijn ingezonden manuscript wil uitgeven is het alsof hij een uitgekomen droom droomt. Hij is er zo van uit zijn doen dat hij even geen erg meer heeft in het naakte meisje dat hij in zijn bed had aangetroffen. Ook van Otto ter Weel verschijnt er bij Paginade een roman: zijn vijfentwintigste, wat gepaard gaat met de viering van zijn vijfenzeventigste verjaardag en van vijftig jaar schrijverij. De tweevoudig P.C. Hooftprijswinnaar geldt als de grootste naoorlogse schrijver maar is niet onomstreden: een tegenstander verweet hem ooit een zedenbedervende oogopslag te hebben. Tonneur en Ter Weel komen door omstandigheden op elkaars pad en dat heeft voor beiden grote gevolgen, zoals te lezen is in deze literaire giller, die aantoont dat literatuur leuk kan zijn en leuk literatuur.’

Recensiequotes
‘Slapstick, dat is het. En dat is zeldzaam in de Nederlandstalige letteren. (…) Literaire giller is een aanrader voor iedereen die van slapstick houdt en enigszins is ingevoerd in de Nederlandstalige literatuur.’ (Karel ten Haaf, Tzum.info)

‘Het knappe van Martin de Jong is dat hij van het personage Otto ter Weel een mengeling heeft gemaakt van Wolkers, Reve, Claus en vooral Mulisch.’ (Leestafel.info)

Literaire giller doet zijn titel alle eer aan en bezorgt de lezer een prettige leeservaring.’ (Lezers tippen lezers)

‘Waar voor je geld. Een van de grappigste boeken van de eeuw, met een vette knipoog naar de boekenwereld. Eindelijk weer eens een boek waar je schaterlachend [van] van de bank rolt!’ (Anonieme reactie op AKO.nl, 5 ballen)

‘De Jong slaagt er heel goed in om de twee tegengestelde types auteur tegenover elkaar te schetsen. Daarnaast geeft hij een alleszins aannemelijk beeld van de gang van zaken bij een grote uitgeverij. De rode draad in het verhaal is niet echt vindingrijk, maar blijft de lezer wel boeien. Het geheel leidt naar een slot dat voldoende verrassend is om vast te stellen dat dit een amusant en plezierig leesbaar boek is voor een brede lezersgroep.’ (NBD Biblion)

Recensielinks
http://www.tzum.info/2014/12/recensie-martin-de-jong-literaire-giller/?zoom_highlight=literaire+giller
http://www.leestafel.info/m-de-jong
http://ansiel.cinebelblogs.be/archive/2014/08/03/literaire-giller-martin-de-jong-54264.html
http://www.lezerstippenlezers.be/Default.aspx?AuteurID=6966

Forumdiscussie
http://leestafel.messageboard.nl/forum/viewtopic.php?f=3&t=10504

Facebook
https://www.facebook.com/pages/Literaire-giller/834654059891510?notif_t=page_new_likes

© Copyright Martin de Jong, Den Haag. Alle rechten voorbehouden.

techniek: Maarten van der Peet