Hyperintertekstualiteit ADS

Als ik geen nieuwe titel die met Aan begint weet te verzinnen (en een bijpassende inhoud) is Aan de stok en andere schermutselingen (2020) het slotdeel van een reeks waarin eerder Aan de hand en andere aandoeningen (2017) en Aan m’n zolen en andere ongemakken (2018) verschenen.

Er is het nodige wat de verhalenbundels met elkaar gemeen hebben: in alle drie (vooral in Aan de hand) gaat het over Esther, in alle drie komt mijn hersenbloeding aan bod: Aan de hand besluit ermee, in Aan m’n zolen wordt er nader bij stilgestaan, en in Aan de stok in mindere mate.

Uit de hier omvangrijke Verhuisberichten werd eerder geput voor Sabbatical, waar ze (deels) gefictionaliseerd zijn ondergebracht.

De Bonusflodders 2018 geven wat hyperintertekstualiteit: die van 7 februari (p. 63-64) betreffende de aanhouding op het Noordeinde wegens onrechtmatig fietsen aldaar. vormde de aanleiding voor de bundel Ontsporingen (2018). Ook in die bundel beland zijn de avonturen met monteurs (8 maart, p. 66), de boete wegens het Noordeinde fietsen (20 maart, p. 68), de belevenissen met de man in de invalidenkar (10 mei, p. 72-73)

© Copyright Martin de Jong, Den Haag. Alle rechten voorbehouden.

techniek: Maarten van der Peet