Besprekingen

Kort voor het verschijnen van dit boek werden deze Teletekstpagina’s eraan gewijd: https://literatuurplein.nl/detail/litterair/25-10-2001/307

‘U hield al van Ronald Giphart. Hou nu ook van Martin de Jong.’ (Eindhovens Dagblad )

‘In dit eerste deel van wat een heuse cyclus moet worden over de – fake – gemeente Buisdorp weet de schrijver, die volkomen onterecht vergeleken wordt met Ronald Giphart (De Jong is veel grappiger) een buitengewoon amusant beeld te geven van het studentenmilieu in een middelgrote plaats. Lachen mag.’ (De Limburger)

‘Een voorbeeld van een humoristische roman met een goede (hier duidelijk door Reve en Carmiggelt beïnvloede) stijl. (…) Meer dan het verhaal is het echter de cabareteske maar zeer verzorgde stijl, wemelend van de geestige toespelingen, maar ook met melige, soms al te melige grapjes, die na lezing van deze met vaart geschreven roman verlangend doet uitzien naar een vervolg.’ (NBD Biblion)

‘Zijn debuut is een liefdeskomedie die in sneltreinvaart wegleest.’ (Leestrip 2002)

‘Puik boek.’ (Flair)

‘Dit debuut van Martin de Jong heeft me beurtelings ontroerd en doen schaterlachen. Zoute griotten is trouwens ook een zéér doordacht boek, met ijzersterke personages, een goede verhaalstructuur. De auteur verstaat de kunst om slapstick aan ernst te koppelen. Hij doet het niet zo provocerend als Arnon Grunberg maar wel op een verfijnde manier die ik best kan appreciëren en die tevens voor mij iets vrij unieks heeft. Het is een boek dat ik al mijn vrienden die zich nog jong “voelen” cadeau zou willen doen!’ (Cinebelblogs)

Met uitzondering van de Teletekstpagina’s zijn geciteerde recensies niet meer online te vinden, behalve misschien op een bibliotheeksite die van NBD Biblion – en wellicht bevatten (zo die bestaan) de gedigitaliseerde archieven van het Eindhovens Dagblad en De Limburger hun besprekingen maar daar heb ik geen onderzoek naar gedaan omdat ik uit de voeten kan met bewaarde kopietjes van krantenknipsels.

© Copyright Martin de Jong, Den Haag. Alle rechten voorbehouden.

techniek: Maarten van der Peet