Hyperintertekstualiteit DKC

De rubriek Sabbatical in Progress op het Buisdorpweblog begon als een ‘real life blog’ waarin bericht werd over het schrijven van de roman Sabbatical. Daarnaast ging het in de loop der jaren onder meer over de totstandkoming van Tijd voor stampij, Literaire giller, De mooiste dag tot nu toe en ander werk in wording. En dan waren er nog, hieronder chronologisch opgesomd, de raakvlakken van columns en schrijverij daarbuiten:

13 februari 2006. Hier is te lezen hoe Woody Allen bepalend was voor de naamkeuze van een van de personages in Sabbatical (Melissa).

24 februari 2006. De plaatsnaam Fuuss (die voorkomt in Tijd voor stampij, De mooiste dag tot nu toe, Literaire giller en Sabbatical) werd hier bedacht (tijdens een aerobicsles).

17 mei 2006. De historische achtergrond van het vervalsen van de bibliotheeklidmaatschapskaart (Sabbatical) wordt toegelicht.

14 december 2006. In Tijd voor stampij heeft Fons een onplezierige ervaring met een minitondeuse, dat heeft een autobiografische grondslag.

11 januari 2008. ‘Dames en heren, ik, Martin de Jong, schoot op 9 januari 2008 omstreeks 14.45 uur in de lach om een lollige romanpassage die ik bedacht had.’ Dat betrof een scène in Literaire giller: tijdens de presentatie van Marks boek (pagina 97) laat ik oom Bouwe ‘Braamkaap ollekebol kaatsjaar!’ roepen, wat gepaard gaat met het verlies van speeksel en ondergebit. De lachbui deed zich voor in de Haagse Vlierboomstraat, ter hoogte van RTV & Hifi Reparatiebedrijf Viditron.

24 augustus 2009. De bedoelde persoonlijk beleefde schoolreis naar Londen werd gebruikt in Sabbatical, die reis komt ook ter sprake in Aan m’n zolen en andere ongemakken (in het verhaal ‘Engeland gevaren’) .

23 september. De conference van Marnix op de middelbareschoolreünie (Sabbatical) is gebaseerd op mijn eigen conference op een lagereschoolreünie.

21 februari 2011. Ook de hilarisch mislukte Engelstalige spreekbeurt (Sabbatical) wortelt in de werkelijkheid.

8 april 2011. Tom Veers (Sabbatical) herinnert zich dat de adjunct-directeur hem eens wegens ongeoorloofd verzuim schorste, het geval wil dat ik mij iets dergelijks ook herinner.

9 april 2011. De vader van Liesanna vertelt in De mooiste dag tot nu toe over zijn geslaagde poging tentamenopgaven te stelen. Omdat het na veertig jaar wel verjaard zal zijn heb ik hier mijn eigen succesvolle poging samengevat.

11 april 2011. Net als Tom Veers wist ik mij door een gefingeerde knieblessure te onttrekken aan de gymnastieklessen, zoals beschreven wordt in het verhaal ‘Schoolsentiment’ in Aan m’n zolen en andere ongemakken. (Tom werd later een bezeten fietser, ik ontwikkelde mij na mijn dertigste tot een marathonloper.)

© Copyright Martin de Jong, Den Haag. Alle rechten voorbehouden.

techniek: Maarten van der Peet