Aan tafel!

De roman Soep werd op 15 januari 2016 opgediend via De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger, het omslag werd als vanouds geserveerd door Irene Mulder. 160 pagina’s, ISBN 9789463187671.

Het boek is beschikbaar via (online) boekhandel en bibliotheek en bovendien als gesproken boek en als brailleboek opgenomen in de collectie van Bibliotheekservice Passend Lezen, zie: https://www.passendlezen.nl.

Flaptekst
Dalmeester, drol van een vent, waar zit je? In deze hilarische komedie, die voor verschijnen al een cultstatus verwierf, krijgt Buisdorpse soepfabriek Busofa te maken met een lugubere tijdelijke CEO die in een Bugatti rijdt en er aangemoedigd door een ingehuurd adviesbureau voor zorgt dat tientallen medewerkers boventallig verklaard worden en een vrijgekomen etage verhuurd wordt aan een sekte. De kantonrechter moet in twee zaken (waaronder een kort geding tegen het Buisdorps Nieuwsblad) uitspraak doen. Kortom: een feest van herkenning voor wie te maken heeft of ooit had met mensonterende toestanden op het werk en een leerzame les voor jongeren die plannen hebben om te gaan werken.’

Recensies
Soep mag dan een vlotte humoristische vertelling lijken, die aardig de draak steekt met het gebrek van elke vorm van logica en verstandig denken en handelen bij een reorganisatie, toch zit er ook heel wat pijnlijke realiteit in vervat.’ (Cinebelblogs)

‘Absoluut een boek dat met veel humor, ironie en sarcasme is geschreven. Alhoewel het een fictief verhaal is, worden er punten gemaakt die voor een ieder die ooit een grote reorganisatie heeft meegemaakt herkenbaar zullen zijn. Natuurlijk wordt dit overdreven, maar het raakt een kern van waarheid. Ik heb regelmatig moeten gniffelen om de meest gekke en bizarre situaties die zich voordoen in deze soepfabriek. Lekker boek om te lezen en wat mij betreft een aanrader.’ Ellen op Goodreads.com, 27 december 2016, vier sterren)

‘Ik vind eigenlijk alle boeken van Martin de Jong erg de moeite waard, maar 1 springt er wat mij betreft echt boven uit. Dat is SOEP. Meesterlijk geschreven en bedacht. Als er 1 boek van De Jong verfilmd zou moeten worden, dan is het wel SOEP.’ (Hannesz1956 Den Haag, op Bol.com, 5 sterren)

‘Martin de Jong (1958), bedenker van het fictieve Buisdorp waarmee hij heel Nederland al jaren een spiegel voorhoudt, heeft het in deze hilarische vertelling voorzien op de waanzin van veel reorganisaties. (…) Humoristische vertelling, aanval op de logica en de taal die usance is bij reorganisaties, met maar beperkte overdrijving van de werkelijkheid. Soms flauw, dan weer scherpzinnig.’ (NBD Biblion)

Recensielinks
https://www.goodreads.com/book/show/33597964-soep

© Copyright Martin de Jong, Den Haag. Alle rechten voorbehouden.

techniek: Maarten van der Peet