Hyperintertekstualiteit BUB

De gebeurtenissen in Berichten uit Buisdorp voltrekken zich voorafgaand aan die in Zoute griotten speciaal. In die roman betrekt Evert Huis een kamer boven café Den Olden Buys en raakt er verliefd op Jardina Bion, die samen met kamerbewoonster Aster Fleuriet aan een essay over de hoofse liefde heeft gewerkt.

Aan het eind van Berichten uit Buisdorp komt Evert zijn latere kamer inspecteren en hij maakt daarbij kennis met Carla Griezing, die er tijdelijk woont. (Voorheen bewoonde Mark Tonneur die kamer, zie Literaire giller en Tijd voor stampij.)

Meneer Mortifa en Toker Moltan, die in Zoute griotten speciaal een belangrijke rol hebben, komen in Berichten uit Buisdorp kort aan bod. Carla, die in Berichten uit Buisdorp een hoofdrol heeft, wordt in Zoute griotten speciaal dan weer terloops genoemd. Aster herinnert Evert eraan dat hij Carla ontmoet heeft toen hij naar de kamer kwam kijken.

Lijsttrekker Wijnand Xavier Dommes de Gil is de oom van Liesanna (heldin van De mooiste dag tot nu toe) en samen met haar vader eigenaar van Busofa, de Buisdorpse Soep Fabriek die centraal zal staan in de roman Soep.

De Buisdorpse Bongo Boys werden geschapen toen bleek dat ik voor een radio-uitzending een paar minuten over had die met tekst gevuld dienden te worden. Dat werd de aankondiging van een optreden van de Buisdorpse Bongo Boys (zie Radio Buisdorp p. 124-125) die nogal hilarisch uitpakte, zodat het wel gerechtvaardigd was ze ook in Berichten uit Buisdorp ter sprake te brengen.

Het was niet zo ingewikkeld om Berichten uit Buisdorp te laten aansluiten op Zoute griotten speciaal, aansluiting bij Radio Buisdorp was lastiger. In de roman wordt het 750-jarig bestaan in het voorjaar gevierd, in de radio-uitzending was het de zomer. Dat was niet recht te breien zonder de bundeling van radioscripts ingrijpend onder handen te nemen maar daar stond mijn hoofd niet zo naar.

© Copyright Martin de Jong, Den Haag. Alle rechten voorbehouden.

 

techniek: Maarten van der Peet