Het boek


De verhalenroman Nina’s paranormale pa verscheen op 17 april 2021 via De Nieuwe Boekhandel, met een paranormaal omslag van Irene Mulder.
176 pagina’s, ISBN 9789403622651

Flaptekst
Op het Graaf Dorus V College in Buisdorp begint het jaar goed. In de kerstvakantie belandde een leraar in het ziekenhuis en een andere in de gevangenis. De nieuwe koffiemachine drijft iedereen tot wanhoop en een docent lukt het niet zonder dat er alarmbellen afgaan door het detectiepoortje te lopen. Een gastcollege van de zware crimineel Mock van der Lel loopt helemaal uit de hand en corona leidt tot merkwaardige maatregelen. Bovendien worden Jessa en Mirando net als andere leerlingen van 4C in beslag genomen door de liefde. En heeft Nina een paranormale pa. Dit alles en nog veel meer in deze hilarische verhalenroman voor alle leeftijden (en jonger en ouder). Met extra veel cartoonhumor!

Recensies
De kerstvakantie is voorbij en ook de havo 4-leerlingen uit Buisdorp moeten er weer aan geloven. Op het Graaf Dorus V College zijn twee nieuwe leraren en verder komen bekende puberperikelen aan bod, zoals de ongemakkelijke verliefdheid tussen twee klasgenoten en gescheiden ouders. In deze verhalenroman komen ook diverse leerkrachten aan het woord, zoals de leraren Engels, biologie en natuurkunde, wat perfect past in het geheel. Als de crimineel Mock van der Lel een gastcollege geeft en ook Covid-19 zijn intrede maakt, breekt de pleuris uit op het college. Het verhaal geeft een inkijk in het dagelijks leven van de leraren en de leerlingen van het Graaf Dorus V College in het fictieve dorpje Buisdorp. Martin de Jong (1958) schrijft met ‘Nina’s paranormale Pa’ een luchtig, komisch verhaal voor een breed publiek, jong en oud. Met populair, soms expliciet taalgebruik en veel verwijzingen naar series, artiesten en populaire cultuur. Vanaf ca. 15 jaar. (NBD Biblon)

Martin de Jong is een onvermoeide veelschrijver. Sinds 2013 verschenen er zo maar even 19 boeken van zijn hand. Sinds zijn debuut Zoute griotten heeft de auteur nog niets van zijn inspiratie verloren. Hij beweegt zich met evenveel flair op het terrein van fictie als dat van non -fictie. Ik vind het altijd verfrissend om hem te lezen in een huidige literaire oceaan van kommer en kwel. Centraal in al zijn werk staat het fictieve dorp Buisdorp waar iedereen op zijn minst prettig gestoord is. In het nieuwe werk Nina’s paranormale pa belanden we op het Buisdorpse Graaf Dorus V College. We volgen er het wel en van de studenten en de docenten. Op dat College in Buisdorp begint het jaar minder goed. In de kerstvakantie belandde er een leraar in het ziekenhuis omdat bij de jaarwisseling te veel en te vet gegeten had, terwijl hij al aan obesitas lijdt en een andere docent is in de gevangenis beland wegens te losse handjes. Dus die moeten vervangen worden. Maar het aantal loslopende docenten is eerder beperkt. Ook op technisch vlak loopt er een en ander mis . Zo drijft de nieuwe koffiemachine iedereen tot wanhoop en moeten er thermossenkannen meegenomen worden van thuis en een docent lukt het niet zonder dat er alarmbellen afgaan door het detectiepoortje te lopen. Om de liefde voor literatuur wat op te wekken dient elke leerkracht elke les te besluiten met een kortverhaal van eigen bodem. Met zin of tegenzin worden studenten geconfronteerd met ‘vloek van de kris’ ‘De rattenval’ en ander fraais van een jong talent. Een gastcollege van de zware crimineel Mock van der Lel, die in eerder werk al mooi en minder mooi weer maakte, loopt helemaal uit de hand. En net als heel de wereld wordt ook Buisdorp door Corona getroffen en in Buisdorp leidt dit uiteraard tot vreemde maatregelen. Net als in ieder Buisdorps boek ontbreekt ook hier Coronavrij een flinke scheut liefde en dergelijke (!) niet. Het hoe en het waarom van Nina en haar paranormale pa, laat ik de lezer graag zelf ontdekken in deze wervelende roman waar het schrijfplezier vanaf spat. (Lang zullen we lezen, André Oyen)

In tijden van Corona-ellende zoek je naar wat vrolijke ontspanning. Die heb ik twee dagen beleefd met het lezen van Martin de Jong’s laatste roman. We bevinden ons weer in het plaatsje Buisdorp. En wederom hebben daar weer hilarische gebeurtenissen plaats. Martin de Jong heeft met zijn laatste ‘kindje’ weer bewezen geen eendagsvlieg te zijn als schrijver. Niet alleen de humor is sprankelend ook het taalgebruik van de schrijver. Ik kan alleen maar zeggen: koop en lees de nieuwe Martin de Jong!!! (Bol.com, Hannes1956, vijf sterren)

© Copyright Martin de Jong, Den Haag. Alle rechten voorbehouden.

techniek: Maarten van der Peet