De (autobiografische) essaybundel Schrijverijschrijverij werd op 14 augustus 2017 in omloop gebracht via De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger, met zoals het hoort een omslagillustratie waar Irene Mulder voor tekende. 376 pagina’s, ISBN 9789463425148.
Flaptekst
‘Het been van Bomans, een cursus neerlandicus worden in 1200 woorden, een reddingsplan voor de literatuur, een beknopte inventarisatie van beschamende fouten in beroemde boeken, essays over Campert, Toonder en de Dode Drie en herinneringen aan legendarische ontmoetingen met Carmiggelt en Wolkers: het komt allemaal aan bod in het meest hilarische (zo niet het enige hilarische) boek ooit over schrijvers en het schrijven geschreven.
De tegenspoed die de auteur op zijn weg naar succes ondervond is samengebald in een Sisyfuskatern dat voor lezers met schrijfplannen confronterend kan zijn. Raadpleeg bij twijfel aan uw weerstandsvermogen een arts of geestelijke.’
Recensiequotes
‘Schrijverijschrijverij is een heel verrijkend boek, niet alleen voor de literatuurfreak, maar ook gewoon voor iedereen die graag goed geschreven schrijfsels over het literaire reilen en zeilen in de literaire wereld leest.’ (Cinebelblogs)
‘Martin de Jong heeft er al een heel schrijversleven op zitten. Toch verscheen maar een van zijn boeken, ‘Zoute griotten’ (2001), bij een grote literaire uitgeverij (Anthos). Door contact- en contractperikelen koos De Jong ervoor die professionele relatie niet voort te zetten en later werk in eigen beheer uit te geven. (…) De Jong wisselt persoonlijke narratieve essays over zijn liefde voor het lezen, grammaticale perikelen en zijn pogingen een gepubliceerd schrijver te worden af met mooie, lange opstellen over zijn grote voorbeelden (Reve, Carmiggelt, Bomans), hun oeuvres en de ontmoetingen die hij met enkelen van hen had (Wolkers, Kureishi). En zo wordt dit boek een geestig, sarcastisch portret van niet alleen de schrijver Martin de Jong, maar ook van al die aspirant-schrijvers die jarenlang hopen ooit een gevierd schrijver te worden. Geschikt voor aspirant-schrijvers.’ (NBD Biblion)
Martin de Jong is een geboren schrijver
Voor mensen die de ambitie hebben om een boek te schrijven en dit te laten uitgeven bij Uitgeverij Anthos is het lezen van dit boek een must (en tevens een ernstige waarschuwing). Martin de Jong die na jaren van manuscripten opsturen dan eindelijk beet denkt te hebben in 2001 bij uitgeverij Anthos, komt van een kouwe kermis thuis. In zowel het eerste hoofdstuk als het laatste hoofdstuk van Schrijverijschrijverij schrijft hij op zijn bekende ironische (maar hier ook ietwat cynische) wijze hoe een en ander in zijn werk is gegaan. Het is zelfs bizar te noemen hoe een auteur als De Jong wordt behandeld door deze uitgever. En ik ben het nagegaan: de feiten kloppen. Mijn bange vermoeden is dat het er bij andere uitgevers niet veel anders aan toe zal gaan. Respect dus voor Martin de Jong die 25 jaar lang het elitaire Literaire Bastion bestormde en al die jaren niet opgaf. Wat een enorme fout hebben al die uitgevers gemaakt door deze stilistisch knappe en zeer humoristische verhalenverteller af te wijzen. Goddank bestaat er nog De Nieuwe Bestseller te Amsterdam waar schrijvers hun boeken in eigen beheer kunnen (laten) uitgeven. Enfin, het is niet alles ‘kommer en kwel’, om met Marten Toonder te spreken, die ook veel voorkomt in dit boek. De essays van De Jong over onder meer Campert, Reve en Mulisch, de ontmoeting met Marten Toonder en last but not lest Jan Wolkers, ze zijn alle zeer boeiend en lezenswaardig. Om het hoofdstuk “Neerlandicus worden in 1200 woorden” heb ik zitten schateren. Zijn lofzang op – met name – de Nederlandse literatuur is een feest om te lezen.
Laat ik het, resumerend, houden bij de (inmiddels een cliché) geworden uitspraak van de voetballer wijlen Johan Cruyff: “Elk nadeel heb z’n voordeel”. Want nu Martin de Jong al 15 jaar bevrijd is van alle uitgeverij-ellende, schrijft hij sinds 2013 in eigen beheer 2 tot 3 boeken per jaar. En ze zijn nog erg goed ook! Kortom, wederom een dikke aanrader! (Hannesz1956 Den Haag, op Bol.com,4 sterren)
Perfect kado
Dit is een grappig en goed boek voor lezers geschreven door een lezer en een echte schrijver.
Over gevestigde literatuur, maar ook over de moeilijkheden om als beginnend schrijver “aan de bak” te komen. Geschreven met humor en kennis van zaken. Goed kado om te geven aan iemand waarvan je weet dat hij/zij boeken leest. Martin De Jong heeft al eerder uitstekende boeken geschreven zoals: Zoute griotten speciaal. Ook dat boek is een feest. (Leolaloi Den Haag, op Bol.com, 4 sterren)
Facebook
https://www.facebook.com/Schrijverijschrijverij-255868794931764/
© Copyright Martin de Jong, Den Haag. Alle rechten voorbehouden.