Hyperintertekstualiteit RB

Voor de uitzendingen op Radio West werd dankbaar gebruikgemaakt van al gepubliceerd werk (de roman Zoute griotten) en ongepubliceerd werk (zoals Dodelijk verliefd, een beoogd vervolg op Zoute griotten). Uit Zoute griotten werd de in die roman genoemde broer van Jardina Bion (Ricardo) gelicht, als socioloog komt hij in twee uitzendingen aan het woord.

Esmeralda, de business unit manager regionale betrekkingen van soepfabriek Busofa is een regelmatig terugkerende gaste, zij heeft een bijrol in Sabbatical en in de roman Soep. Esmeralda krijgt omgang met de komiek Arie Wietzen, bekend van Zoute griotten speciaal en Berichten uit Buisdorp.

Burgemeester Noten, in elke uitzending te gast, is nog prominenter aanwezig in de roman Berichten uit Buisdorp. Mr. Wijnand Xavier Dommes de Gil is behalve in die roman een aantal keren aanwezig in de studio en heeft bovendien een rolletje in De mooiste dag tot nu toe.

De alternatieve genezer dokter Mentaal doet op de achtergrond mee in Berichten uit Buisdorp, op de radio treedt hij een aantal keren op de voorgrond.

Meester Staal, de onfortuinlijke leerkracht, is de vader van kunstenaar Barend Staal, die een hoofdrol heeft in Berichten uit Buisdorp.

Het gedicht ter gelegenheid van 750 jaar Buisdorp dat dorpsdichter Olaf Lafsteeg op zijn geweten heeft staat integraal afgedrukt in Berichten uit Buisdorp. Radio Buisdorp bevat een fragment ervan. Dat wil zeggen: ik vond het in 2015 een beetje goedkoop om de dichtregels uit een uitzending van 2005 klakkeloos over te nemen en besloot er daarom in de roman nog wat waanzin aan toe te voegen.

Enzovoorts.

© Copyright Martin de Jong, Den Haag. Alle rechten voorbehouden.

techniek: Maarten van der Peet