Live spelen

[MP 323/324] In Montreux vond onlangs een groot muziekfestival plaats. De Zwitserse stad was al vermaard om het jaarlijkse jazz-evenement, nu was het de beurt aan de popwereld voor een lange televisieregistratie. Het dolenthousiaste publiek in een volle zaal werd vergast op het beste van het beste aan Top 40-idolen. Met als grootste klappers Queen, Duran Duran en Rod Stewart. Een gebeurtenis om naar uit te zien, maar jammer genoeg traden de artiesten niet live op…

Queen playbackend in Montreux was een wat rare vertoning. Roger, gezeten achter een voor zijn doen miniem drumstel, de piano die we er maar bij moesten denken, en Brian die de keyboardsolo in I want to break free op gitaar mimede!
Een groots opgezet festival als dit zou gebaat zijn bij een liveoptreden van Queen, de dubbelelpee Live killers maakt duidelijk hoe voortreffelijk dat kan zijn.

Ook van Duran Duran was het jammer dat we ze niet live bezig zagen. De band was net terug van een zes maanden lange tournee door Engeland, Japan, Canada en Amerika, en dit was een prima gelegenheid om het goed ingespeelde gezelschap (inclusief de begeleidingsmusici) aan het werk te horen en te zien.
Wat Duran Duran live presteert zullen de fans in Nederland en de omliggende rampgebieden die van een optreden verstoken bleven pas merken als de aangekondigde live video en elpee verschenen zijn.

Wat Queen en Duran Duran aangaat was live optreden in Montreux door de grootschaligheid van hun respectieve acts waarschijnlijk niet doenlijk. Nu ze zich echter beperken tot playbacken, had er wel wat meer zorg mogen worden besteed aan de registratie. Van sommige artiesten werd het optreden verneukt door slecht camerawerk dat niet uitsteeg boven dat van een ondermaatse Top of the Pops-uitzending.

En dan Rod Stewart playbackend in plaats van live met zijn energieke begeleidingsband: dat scheelt een jas. Evenals Freddie Mercury voelt Rod zich voor een zaal als een vis in het water. Wie bekend is met de video Tonight he’s yours of de elpee Absolutely live weet dat zijn stem op toneel niet onderdoet voor wat in de studio is vastgelegd.
Met een nieuwe elpee in de winkel en een tournee in het verschiet zou het betere reclame zijn als Rod live in actie te zien was; het playbacken kan hij beter bewaren voor zijn videoclips.

Overigens moeten we er rekening mee houden dat er wat zijn optredens betreft veranderingen op komst zijn. Rod heeft verklaard dat hij het over een tijdje wat rustiger aan te willen doen. Geen ruige rocktours meer, maar bijvoorbeeld concerten in het amusementscentrum Las Vegas, waarbij hij zich zal bepalen tot het zingen van ballads…

© Copyright Martin de Jong, Den Haag. Alle rechten voorbehouden.

techniek: Maarten van der Peet