Een soort boek

De roman Een soort ding verscheen op 13 mei 2019 via De Nieuwe Boekhandel van Monique Burger, het omslag is evenals dat van de voorafgaande veertien werken van de auteur geïllustreerd door de onverbeterlijke Irene Mulder.
192 pagina’s, ISBN 9789463860697

Flaptekst
In Buisdorp heksenketelt het want de koning komt er zijn verjaardag vieren terwijl de hardste crimineel van de gemeente op vrije voeten is. De onvoorstelbare gebeurtenissen worden tot in detail beschreven in deze waar verzonnen komische thriller waarin zinderende spanning wordt afgewisseld met superieure slapstick. Verplichte kost voor jongere en oudere lezers van alle gezindten en allerlei kunne!

‘Bij het lezen van de drukproef van dit vijftiende (!) boek sinds 2013 van de zich schrijver noemende Martin de Jong (waar ik als recensent kokhalzend naar uitgezien had) bekroop me wederom al op de eerste pagina een gevoel van walging dat met geen pen te beschrijven is. Houdt het dan nooit op?’ (Buisdorps Nieuwsblad)

Recensies
‘Het fictieve dorpje Buisdorp is vol in bedrijvigheid want de koning komt op bezoek. Een drukke tijd voor de commissie Geniep die bijeen geroepen is door burgemeester Onno Noten. Roland Rabat, de hoofdcommissaris van politie en tevens ook lid van de commissie Geniep, heeft wel wat anders aan zijn hoofd. Collega Mick Donk is – na zes lange jaren in coma te hebben gelegen – bij kennis gekomen maar moet helemaal opnieuw beginnen. De beruchte crimineel van Buisdorp, Mock van der Lel, die hier verantwoordelijk voor is, wordt vervroegd vrijgelaten. Reden genoeg voor Rabat om in actie te komen. Martin de Jong (1958) schrijft met “Een soort ding”  een humoristische en ietwat satirisch verhaal.  Het koningshuis speelt een grote rol, maar op een manier die wij niet gewend zijn. Verrassend einde.’ (NBD Biblion)

‘Sinds zijn debuut in 2001 met Zoute Griotten, heeft Martin de Jong talrijke boeken geschreven waarin het reilen en zeilen van het fictieve dorp Buisdorp en zijn inwoners centraal stond. Intussen heeft de auteur heel wat schrijfsels over Buisdorpers en andere wezens het boekenruim ingestuurd. Zo werden we perfect op de hoogte gehouden over Radio Buisdorp, de viering het 750-jarig bestaan van Buisdorp, een verkiezingsstrijd waarbij het Volksdemocratisch Landsbelang en de Partij van de Waarheid nek aan nek racen en Bewoonbaar Buisdorp kreeg te maken met een terroristische aanslag. En nu komt niemand dan de koning (wellicht de Nederlandse) voor de viering van zijn verjaardag en ook Vaderdag in Buisdorp te vieren. Dat is een hele eer voor Buisdorp en zijn bewoners, de republikeinen uitgezonderd, om dit goed georganiseerd te mogen vieren. Zoals dat gebruikelijk is in de Nederlanden werd er onmiddellijk een comité opgericht, waarin het hele politieke landschap terug te vinden is. De republikeinen incluis. Vermits de voorbereidingen al een jaar op voorhand beginnen, heeft men toch wel de tijd om te plannen en budgetten op te stellen. Vermits de viering van 750-jarig bestaan van Buisdorp niet vlekkeloos verliep, kon men daar de nodige lessen uit trekken. Het Koningsdagcomité pluist dan ook alles uit van naadje tot draadje. Wat de veiligheid betreft dienen er nog wel enkel hekel feiten opgelost want de hardste crimineel van de gemeente Mock van der Lel is, tot groot verdriet van hoofcommissaris Rabat op vrije voeten, terwijl zijn slachtoffer inspecteur Mick Donk al zes jaar in coma ligt, en er ook nog flink wat herrie en andere criminaliteiten door bendes gepleegd wordt. Maar uiteindelijk blijkt er voor alles een oplossing te bestaan. Ongelooflijk maar waar geraakt ook Mick Donk uit coma en de arme kerel zal tijdens een loodzware revalidatie uitleggen waar “Een soort ding” voor staat. De onvoorstelbare gebeurtenissen worden tot in detail beschreven in deze waar komische thriller waarin zinderende spanning wordt afgewisseld met geslaagde slapstick. Een grappig en boeiend boek dat de verbeelding overuren laat maken.’ (Lezers Tippen Lezers, André Oyen)

© Copyright Martin de Jong, Den Haag. Alle rechten voorbehouden.

techniek: Maarten van der Peet